« Föregående | Följande »

Björneborgs Lucia

 

Luciatraditionen i Björneborg

Luciafirandet i vårt land är i högsta grad en finlandssvensk tradition. Också i Björneborg har Luciafirandet stolta traditioner. Redan på 1950-talet ordnades Luciafest som ett samarbete mellan BSS och Svenska klubben i Björneborg. Lucia och hennes följe har valts bland eleverna i BSS. Lucia och hennes tärnor uppträdde alltid på Svenska klubben och i samband med festen ordnade skolans elever och föräldrar kaffeservering och basar.

Eetunaukio

På 90-talet utvidgades Luciafirandet ytterligare så att Lucia uppträdde på Eetunaukio mitt i staden. År 2006 inleddes traditionen med att Lucia kröntes på scenen vid Eetunaukio. Lucia fick en varm päls och färdades i hästkortege genom staden. Ett unikt handgjort Lucia-smycke designades, vilket Lucia varje år får som minne.

Keski-Pori kyrka

Eftersom det är svårt att förutspå vädrets makter under Luciadagen beslöt vi år 2012 att Luciakröningen ska ske i Keski-Pori kyrka. Kröningsfesten i kyrkan är varje år lika stämningsfull och fin. Luciamammorna  övar in ett Lucia-program som Lucia med tärnor uppträder med i kyrkan. Kröningsfesten brukar vara välbesökt. Ca 400 personer kommer för att njuta av det stämningsfulla programmet. Under de senaste åren har stora satsningar lagts på ljud- och ljusåtergivningen i kyrkan. Numera strömmas kröningen så att det blir möjligt att följa med även hemmifrån. Med en kör på ca 50 elever från årskurs 2 ända upp till abiturientklassen infinner sig en verkligt fin och ljus julstämning.

Efter kröningen färdas Lucia i hästkortege genom staden. Luciafest ordnas antingen i Mikaelsgården eller i skolan och programmet riktar sig till de yngre barnen och alla med barnasinnet i behåll!

Lucia med tärnor sprider varje år ljus och värme på sjukhusets bäddavdelningar och Lucia uppträder numera också  i köpcentret Puuvilla. Hon gör besök till skolor och banker. Ytterligare uppträder hon ofta på pensionärernas jullunch och Porin Nuorkauppakamaris julfest för stadens alla ettor i idrottshuset. Lucia är hela Björneborgs Lucia.

Luciasmycket

Sedan år 2006 har Björneborgs lucia fått ett kröningssmycke som minne. Luciasmycket är unikt och det är designat av Vesa Pirkkanen på Kultasuutarit. Designen för Kultasuutaris smycken baserar sig på de gamla Raumo-spetsarna. Stjärnan Mandeltäht omslutes av en sirlig krans. Till smycket hör också en kedja i silver. 

Smycket har under alla år donerats av Länsi-Suomen Osuuspankki. Den första Björneborgslucian som fick smycket var Evelina Hagback som år 2006 kröntes av Kajsa Malmström på utescenen vid Eetunaukio. 

 

 

Foto: Mia Fagerlund 2017

 

 

 

SVENSKA KLUBBEN I BJÖRNEBORG

Eteläranta 10
28100 Björneborg

klubben@bjsk.fi
 


Information om cookies (kakor)Verksamheten understöds av Svenska Kulturfonden i Björneborg, SKiB